Progressief Joodse Gemeente Noord Nederland (PJG NN).

02 december 2022 | 8 Kislev 5783

In de Sjoel

In de Sjoel

De synagoge van Zuidlaren heeft slechts één belangrijke ruimte. Eigenlijk is het een ‘éénkamerappartement’ met een loft, een keukentje en een "natte" ruimte. 
Ons Huis, een plaats van samenkomst en studie. Een Beth haKnesset maar ook een Beth haTefilla en een Beth haMidrasj. 

Eenmaal binnen valt direct het voornaamste deel van dit eenvoudig ingerichte sjoeltje op, de Aron Hakodesj. Het Aron is gesloten en het Parouchet en de  Sifre Tora zijn niet te zien.  Daar het gebouw ook voor andere doeleinden dan een eredienst gebruikt wordt willen we er zorg voor dragen dat die twee functies duidelijk gescheiden blijven. Boven de Aron uit ziet u het licht van het Ner Tamid.

Bij geopende Arke ziet u de Torarollen, gekleed in mantels, getooid met zilveren sierschilden en torens. Voor elke rol zijn er twee mantels: een te gebruiken voor Sjabbat en een voor de Hoge Feestdagen. Dat geldt ook voor het Parouchet.  Deze textiele voorwerpen hebben ieder een eigen stijl. 

Het tweede belangrijke element van deze ruimte is de Bima, van waar af de dienst geleid wordt en van waar af de Tora gelezen wordt. In verband met de multifunctionele ruimte van de ruimte is de Bima verrijdbaar gemaakt.

Draait u zich om dan ziet u een galerij, die vroeger dienst deed als 'vrouwengalerij', en nu als 'mensengalerij' en extra ruimte zou kunnen bieden als er veel mensen aanwezig zijn. Er wordt zo min mogelijk gebruik gemaakt  van de galerij als er diensten of concerten zijn.  Beneden is er  ruimte voor 42 tot 50 mensen, afhankelijk van de gebeurtenis die er plaats vind.

december

  • <  
  •   >
z m d w d v z
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31