Progressief Joodse Gemeente Noord Nederland (PJG NN).

02 december 2022 | 8 Kislev 5783

Mikwa, Mikwe

Mikwa, Mikwe

(letterlijk: verzameling van wateren).

In de sjoel van Zuidlaren werd, tijdens de restauratie, een put gevonden. "Een mikwe", riep iedereen in eerste instantie. Bij nader onderzoek waren de geleerden het niet met elkaar eens. Was het een mikwe of toch een touwelput?. Een touwelput wordt gebruikt om het keukengerei te kasjeren (koosjer te maken). We kwamen er niet helemaal uit. Want ook de archieven gaven geen duidelijke aanwijzing.

De PJG NN houdt het er op dat het een touwelput was. De ingang van de 'touwelput', is bij de verbouwing in zicht gelaten. U vindt hem onder de trap, daartoe zijn er twee traptreden van glas.

Een mikwe moet aan een aantal voorwaarden voldoen:
Het mag alleen water bevatten. Het moet in de grond gebouwd worden en dus niet verplaatsbaar zijn. Het water mag niet stromen. Het water moet natuurlijk zijn (bronwater, water van een stromende beek of rivier, regenwater) en moet rechtstreeks het mikwe instromen. Het mikwe moet minstens 40 see’a, ong. 540 liter water bevatten. Deze hoeveelheid is nodig om het hele lichaam in een keer te kunnen bedekken.

Het woord mikwe komt voor in het scheppingsverhaal (Beresjiet 1:10). Ook wordt het woord mikwe verbonden met het woord tikwa (hoop). Dat is de reden dat de tekst uit Jeremijahoe 13:17 waar staat 'de Aanwezige is Israels hoop' ook opgevat kan worden als 'de Aanwezige is Israels mikwah', de plaats waar men zich geestelijk bij kan reinigen.

Het mikwe wordt gebruikt door mannen en vrouwen als moment van heiliging door het lichaam onder te dompelen. Men maakt zich gereed voor een speciaal moment: een feestdag, een huwelijk. Vrouwen maken gebruik van het mikwe onder meer na de menstruatie, als rituele reiniging.

oktober

  • <  
  •   >
z m d w d v z
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31