Progressief Joodse Gemeente Noord Nederland (PJG NN).

02 december 2022 | 8 Kislev 5783

Parouchet en Toramantels

Parouchet en Toramantels

Het hart van de synagoge is het Aron haKodesj (Heilige Arke). Een prachtig parochet zal dat hart tot een vreugde zijn. Het is het centrale punt in de synagoge, waar de ogen van de aanwezigen tijdens de dienst op gericht zullen zijn.

Het bestuur van de PJG NN besloot twee kunstenaars te vragen de textiele voorwerpen voor het Aron te maken.
Saskia Weishut-Snapper (www.saskia.weishut.nl) kreeg de opdracht het parochet en de mantels voor de Sjabbat te maken. Ze kreeg het thema Licht - Noorderlicht - Poolster mee.
In het donker van de nachten in het Noorden van Nederland zijn de sterren en soms het Noorderlicht onze orientatiepunten.  Zo kunnen we ons oriënteren in de wereld en vinden het Oosten en weten we waar we voor staan met de blik op Israel.
“De Eeuwige maakte de twee grote lichten, het grootste om over de dag te heersen, het kleinere om over de nacht te heersen, en ook de sterren. Hij plaatste ze aan het hemelgewelf om licht te geven op aarde, […] om het licht te scheiden van de duisternis”. (Beresjiet (Gen.)1:16-18).

We lieten Saskia vrij in het uitwerken van het thema. Ze verdiepte zich in het Noorderlicht via verhalen en plaatjes en vond daarin de basiskleuren voor het parouchet: helder en stralend (het blauw en het zilver in de halfronde baan links onder aan het parochet). Vanuit het noorderlicht plaatste ze Jeroesjalajiem, waar ons oog op is gericht, met de Gouden Poort / Jeroesjalajiem sjel Zahav / Jeruzalem van Goud met kantelen, een poort en goudstiksel rechts midden en boven. Dat alles tegen de achtergrond van de donkerpaarse nacht.

De mantels voor de Sifrei Tora kregen de namen van drie van de vier windstreken mee: Tsafon (Noorden), Merav (Westen)en Mizrach (Oosten).

Het parochet en de mantels van de Hoge Feestdagen werden vervaardigd door Tzippy Turak. Ingetogen, bijna sereen, passend bij de Hoge Feestdagen.

december

  • <  
  •   >
z m d w d v z
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31